lørdag 7. mars 2015

Angrep fra alle kanter, av Tore Renberg


440 siders roman, som er delt inn i 41 kapitler, med titler som gjenspeiler gatespråket og karakterenes tankegang.Hvert kapittel har en svart motside. Kanskje forfatteren ønsker å understreke det dystre og voldelige livet disse gjengmedlemmene lever på siden av samfunnet, med politiet som stadig prøver å ta dem for de kriminelle handlingene. 

Det særegne med denne romanen er forfatterens troverdige beskrivelse av et gjengmiljø (Hillivåggjengen) og gjengivelsen av gatespråket i dialogene. Leseren får et en tilstrekkelig beskrivelse av de ulike personene i gjengen til å se motsetningene, og den underliggende faren for voldelige konflikter eller at noen bryter ut. Derfor blir de styrt og kontrollert av en kynisk gjengleder, som vet å holde de andre i tøyle.

Dette er ikke bare en rå voldsroman. Den beskriver også noe av fortiden og sårbarheten til karakterene. Budskapet mellom linjene leser jeg som at vold avler vold og at oppvekst og miljø har stor inflytelse på hvordan du utvikler deg som person. 

Ben og Rikki, hovedpersonene, er brødre og vokst opp med en gjerrig og voldelig far og en psykisk syk mor. Vold og omsorgssvikt har vært endel av hverdagen for disse guttene, og Rikke flykter inn i bensinrus, mens den yngre broren blir mer og mer bitter, innesluttet og kynisk. Ben vil rømme hjemmefra, reise til onkelen som faren hater, for så seinere å ta hevn. Brødrene er sterkt knyttet til hverandre, og de er svært ulike. Rikki er på tross av det han har vært utsatt for, lojal overfor foreldrene og veldig glad i sin mor. Rikki er hverken intelligent, reflektert eller konsekvensorientert, derfor er det en enkel sak for lillebror Ben å dra med seg Rikki inn i gjengverdenen, der vold og kriminalitet er hverdagen.

Vi blir også kjent med politietterforsker Tommy Togo som har kilder i det kriminelle miljøet i Stavanger, og han mistenker at Hillevåggjengen har noe stort på gang, men greier han å avverge planene deres? Tommy har selv en brokete og vanskelig fortid, men har på tross av det greid å ta en politiutdannelse. Han blir distrahert av kollega en Grays, fordi han er så seksuelt tiltrukket av henne, noe hun vet å utnytte. Det skaper flere problemer for Tommy, og det blir heller ikke lett for han å holde fokus på Hillevåggjengen.

Det føles helt galt, men jeg får faktisk sympati og forståelse for karakterene i Hillevåggjengen, antagelig fordi forfatteren får frem flere egenskaper hos personene, også det sårbare og gode. Ingen mennesker er bare det du ser! Når det har gått så bra for Tommy Togo, kan det jo gå bra for noen av disse ødelagte menneskene

En god, annerledes og underholdene bok!

Blogglisten hits

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar